Парламент София уеб камера от пленарна зала в Народно събрание на Република България на живо днес, kamerite Free-WebCamBG

ПАРЛАМЕНТ УЕБ КАМЕРА ПЛЕНАРНА ЗАЛА НАРОДНО СЪБРАНИЕ (НС) НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Фото архив - снимки на интересни моменти от уеб камерите и времето в дадени моменти

» Уеб камера от Парламент София (555 м. н.в.) - Народно събрание на Република България, тук можете да наблюдавате на живо пленарните заседания. Те се провеждат в сряда, четвъртък и петък от 9:00 до 14:00 часа (по решение на НС могат да бъдат удължавани). Сградата, в която заседава 45-тото Народно събрание, има историческо значение и е обявена за паметник на културата. Тя е построена през 1884 - 1886 г. по проект на арх. Константин Йованович - виенски и швейцарски възпитаник, автор и на проекта на Сръбската скупщина (1891 - 1892 г.). Сградата е изградена в неоренесансов стил, вътрешно е преустройвана многократно, но основният й изглед е запазен. От 1991 година Народното събрание разполага с още една сграда на пл. 'Княз Александър I' 1. Конституцията от юли 1991 г. постановява, че България е република с парламентарно управление и е демократична, социална и правова държава. Утвърдени са и принципите на разделение на властите, правата и свободите на гражданите, върховенството на Конституцията. Народното събрание се избира на 4 години в състав от 240 избираеми народни представители, осъществява законодателната власт и упражнява парламентарен контрол.
» За 45-ото Народно събрание, избирателната активност е 50,6 % от имащите право да гласуват 6,59 млн. избиратели, 3,33 млн. гласоподаватели застанаха пред урните. В 45-ото Народно събрание Парламентарна група на 'ГЕРБ-СДС' влезе с 75 народни представители, ПП 'Има такъв народ' ('ИТН') влезе с 51 народни представители, 'БСП за България' влезе с 43 народни представители, 'Движение за права и свободи' ('ДПС') влезе с 30 народни представители, 'Демократична България' влезе с 27 народни представители и 'Изправи се! Мутри вън!' ('ИСМВ') влезе с 14 народни представители. След връчването на мандата за съставяне на правителство на първите 3 политически сили и връщането му, и от 3-те партии на президента Румен Радев, той назначи на 12 май 2021 г. служебно правителство начело с министър-председател Стефан Янев и 19 министри. То е 97-ото правителство на Република България (шестото служебно), което в краткото време на своя живот трябва да предприеме конкретни стъпки за завръщане към държавността и ще организира новите избори на 11-и юли 2021 г.


» На изборите за 46-ото НС на 11.07.2021 г., Министерството на външните работи очаква този път да бъдат разкрити рекорден брой секции за гласуване в чужбина - между 800 и 850. На предишните избори на 4 април българите в чужбина можеха да гласуват в 464 секции. ЦИК определи 791 секции в 68 държави, за гласуване в чужбина на парламентарните избори на 11 юли, след като отпадна ограничението за 35 секции за гласуване в страните извън ЕС. Най-много секции ще бъдат разкрити в Обединеното кралство, там те ще бъдат общо 135, следващи по брой са в Германия, където секциите ще бъдат 121, в Турция ще бъдат разкрити 112 секции, а в САЩ - 58 секции. В Осака, Япония, за пръв път ще има секция. Най-екзотичното място е Доминиканската република, където за целта са подадени 40 заявления, ще бъдат открити секции и на някои гръцки острови. Българите зад граница са подали близо 72 хиляди заявления, което е с около 15-16 хиляди по-малко в сравнение с вота през април. Около 70 % е общото увеличение на секциите ни зад граница спрямо изборите през април.

Избирателната активност е 42,2 % от имащите право да гласуват 6,58 млн. избиратели, 2,78 млн. гласоподаватели застанаха пред урните. В 46-ото Народно събрание ПП 'Има такъв народ' ('ИТН') влезе с 65 народни представители, Парламентарна група на 'ГЕРБ-СДС' влезе с 63 народни представители, 'БСП за България' влезе с 36 народни представители, 'Демократична България' влезе с 34 народни представители, 'ДПС' влезе с 29 народни представители и 'Изправи се! Мутри вън!', вече преименувани в 'Изправи се БГ! Ние идваме!' ('ИБГНИ') влезе с 13 народни представители. Тъй като ПП 'ИТН' спечели изборите, но дори заедно с другите партии на протеста за промяна не събира мнозинство от 121 гласа в парламента, Слави Трифонов предложи самостоятелно правителство в поза 'take it or leave it'. Не е лоша и идеята, приложена в съседна Гърция - 'бонус на първия' ... т.е. при избори нещата си остават както са сега, представени са всички политически чувствителности, само първата партия получава допълнителни 40 места в парламента и може много по-лесно да състави правителство.


» Президентският вот на 14.11.2021 г. ще бъде '2 в 1' с изборите за 47-ото НС. Партии и коалиции, които са издигнали кандидат-президент, ще използват същия номер в бюлетината за парламентарния вот. А останалите, борещи се само за място в парламента, ще участват в жребий за незаетите номера. Ако в този ден не излязат да гласуват над 51 % от имащите право на глас, се отива на балотаж на 21 ноември. След участие в служебното правителство на президента Румен Радев се роди нов политически проект 'Промяната продължава' с учередители бившите министри Кирил Петков и Асен Василев. Партията на харвардските възпитаници ще привлича избиратели в ляво-център и ще се прицели главно в гласовете на отказали се от БСП градски леви, както и такива, които на предишните два избора са гласували за коалицията около Мая Манолова. Бургаската партия 'Средна европейска класа' ('СЕК') ще бъде мандатоносител на новия политически проект 'Промяната продължава'. 'Промяната продължава' ще се регистрира първоначално като движение, за да се спести време. За модел е ползвано явяването на парламентарните избори на Симеон Сакскобургготски, който не успя да сформира партия 'НДСВ' навреме. Лявата насока на новия проект успокои дясно-центристката политическа коалиция 'Демократична България'.

  За 14-ти ноември Централната избирателна комисия (ЦИК) открива 760 секции за гласуване зад граница в 68 държави. 671 ще бъдат секциите, които ще бъдат разкрити автоматично (заради 100 гласували на предните избори), според промените в Изборния кодекс, направени в 45-то НС. Подадени са малко над 56 000 заявления от сънародниците ни. За първи път ще бъде открита избирателна секция в Бахрейн, а по една избирателна секция ще има в Исландия и Сингапур. Най-много секции, както и на миналите избори, МВнР очаква във Великобритания, Германия и Турция. МВнР разпространи съобщение, позовавайки се на нота от германска страна, че секциите там може да бъдат на не повече от 40 (срещу 116 на 11-ти юли) адреса, като в тях не са включени дипломатическите и консулските представителства.

  На 14-ти ноември избирателната активност е 25,6 % от имащите право 6,6 млн. избиратели, т.е. 1,7 млн. гласоподаватели застанаха пред урните.

  При избора за президент и вицепрезидент кандидатпрезидентската двойка ген. Румен Радев и Илияна Йотова спечелиха 49,4 % от гласовете на избирателите, а втори останаха Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева с 22,8 %. Балотажът за президентските избори ще бъде на 21.11. 2021 год.

  В 47-ото Народно събрание ПП 'Продължаваме Промяната' влезе с 67 нар. представители, Парламентарна група на 'ГЕРБ-СДС' влезе с 59 нар. представители, 'ДПС' влезе с 34 нар. представители, 'БСП за България' влезе с 26 нар. представители, ПП 'Има такъв народ' ('ИТН') влезе с 25 нар. представители, 'Демократична България' влезе с 16 нар. представители и ПП 'Възраждане' влезе с 13 народни представители. Спечелилите изборите ПП 'Продължаваме Промяната' заявиха, че ще съставят коалиционно правителство с партиите на протеста за промяна и призоваха българския народ да гласува за Румен Радев ... Президента, който започна промяната.

  Българският народ избра 6-тия президент на България с 66,7 % вот на балотажа от избирателите ... Румен Радев с вицепрезидент Илияна Йотова.

  Новите депутати избраха за председател на 47-ото Народно събрание адвокатът Никола Минчев (34 г.) по предложение на Кирил Петков от 'ПП'.

  След подписаното споразумение на 'четворната коалиция', на извънредно заседание (13.12.2021 г.) в 47-то Народното събрание депутатите гласуваха и със 134 гласа 'за' избраха премиер Кирил Петков и кабинет от 18 министри.

  На 22.06.2022 г. правителството на кабинета 'Петков' падна след вота на недоверие, гласуван в НС с гласовете 'за' на 123 депутати и 116 депутати 'против'. Това е първият вот на недоверие в модерната история на България, който сваля кабинет и беше внесен от 'ГЕРБ', които дълго време заплашваха с такъв, но направиха тази крачка, когато Слави Трифонов обяви, че 'изтегля' министрите си от кабинета, както и партията си 'ИТН' от управляващата коалиция. Така правителството загуби парламентарното си мнозинство.


» На 27 юни 2022 г. правителството на кабинета 'Петков' внесе оставка в НС. След провала на опитите за съставяне на нов кабинет, президентът Румен Радев подписа указ за разпускане на 47-ото Народно събрание от 2 август. Държавният глава насрочи избори за 48-то Народно събрание на 2.10.2022 г.

  С друг указ президентът Румен Радев назначи ново служебно правителство от 2.08.2022 г., със служебен министър-председател Гълъб Спасов Донев.

  На 2-ри октомври избирателната активност е 25,58 % от имащите право 6,6 млн. избиратели, т.е. 1,7 млн. гласоподаватели застанаха пред урните.

  В 48-ото Народно събрание ПГ на 'ГЕРБ-СДС' влезе с 67 депутати, ПП 'Продължаваме Промяната' с 53 депутати, 'ДПС' с 36 депутати, ПП 'Възраждане' с 27 депутати, 'БСП за България' с 25 депутати, 'Демократична България' с 20 депутати и ПП 'Български възход' с 12 депутати.

  .

  .

» Станете приятел и подкрепете сайта, като харесате във Facebook и споделите камерата spodelime ... Благодаря! 👍

» София България, Sofia Bulgaria, уеб камера камери веб veb ueb kamera web kameri cam camera cams webcambg webcam kamerite bg webcams webcamera webcameri webkameri, времето weather vremeto wremeto, онлайн online onlain, на живо live лайв jivo, безплатно свободно free, ОкО, окото, дали вали dali vali, днес в момента dnes v momenta, метео meteo, камерите бг, сателитни снимки satellite images snimki, видео видеонаблюдение video surveillance, интернет Internet IP.

» Гледате благодарение интернет онлайн уеб камерите на живо от пленарна зала в Народно събрание РБ